ЗИЛОТИ У ВРЕМЕ НОВОГ ЗАВЕТА

  • Марко Шукунда Међународни центар за православие студије, Ниш - Србија

Abstract

Апстракт: На почетку рада аутор истиче да су, неколико векова пред Христов долазак, Јевреји трпели велика страдања и да су се нашли пред многим искушењима. У овим тешким и смутним временима јављали су се различити покрети и фракције који су, сваки на свој начин, пружали подршку и уливали наду јеврејском народу да ће доћи боља времена. Један од главних извора који нам даје описе ових покрета и фракција јесте Јосиф Флавије. У наставку рада, аутор описује историјске прилике у време када настаје покрет зилота и идеологију коју они заступају. У другом делу рада говори се о помињању зилота у Новом Завету и њиховом специфичном односу са фарисејима. Последњи део рада говори о самој структури зилотског покрета и њиховим месијанским претендентима и есхатолошким очекивањима.

References

Извори
Greek-English New Testament, B. и K. Aland и др. (прир.) на основу критичког издања E. и E. Nestle, Deustche Bibilgesellschaft, Stuttgart, 271998.
Свето Писмо Нови Завет, Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве, Београд, 2002.
Флавије Ј., Јудејске старине, Двери, Београд, 2008.
Флавије Ј., Јудејски рат, Просвета, Београд, 1967.
Литература
Куган М., Оксфордска историја библијског света, Clio, Београд, 2006.
Лозе Е., Свет Новог Завета, Београд, 1986.
Томић И., Јудејске верске заједнице у доба антике, ИТИ, Београд, 2010. Popović А., Novozavjetno vrijeme, Kršćanska sadašnjost, Zagreb, 2007.
Jonson, P., A History of Christianity, Buckinghamshire, 1975.
Farmer, W. R., Maccabees, Zealots and Josephus,Columbia University Press, New York, 1956.
Published
2014-09-09