ГРАД, ЧОВЕК И БОГ - ТРИ МОТИВА У АНТОЛОГИЈИ „ПРИЗРЕНЕ СТАРИ“

  • Снежана С. Башчаревић Учитељски факултет, Лепосавић - Србија

Abstract

Апстракт: Духовно и културно наслеђе Срба на Косову и Метохији није довољно истражено. Дух Византије још увек је присутан у појединим градовима, православним храмовима, црквеним и световним књигама, у начину живљења и поимања света. Он није толико транспарентан нити наметљив, али се једнако обнавља и евоцира у књижевности, сликарству и теологији. О граду Призрену писали су поједини песници поштујући његову прошлост и светиње. Рад има за циљ да укаже на присуство три мотива, а то су: град, човек и Бог у антологији „ Призрене стари “ и тиме, на нов начин, осветли културну традицију овог подручја. Ово је антологија у коју су уврштене песме меканих, побожних и поштених осећања. Таква врста духовности и лирика проткана религијским дискурсом допринела је да ове песме заживе. Оне су појање о свевишњем Божјем свеприсуству, литургијски позив на јединство српског народа. Човек је у овим песмама народни трибун чији се homo raligiosus темељи на православној вери и патњама народа са којим се он духовно и душевно саживљавао.

References

Литература
Булгаков , Сергеј (1991): Православље. Нови Сад: МС.
Дивињо, Жан (1980): О позоришту, Култура 48/49. Београд: Завод за проучавање културног развитка.
Егерић, Мирослав (1999): Дечанска звона или песништво имагинативне осетљивости, ЛМС, јануар-фебруар. Нови Сад: МС.
Елиаде, Мирча (1996): Водич кроз светске религије. Београд: Народна књига
/Алфа.
Илеш, Татјана (2008): Албум-град, Коло 1. Загреб: Матица хрватска.
Јеротић, Владета (2004): Човек и његов идентитет. Београд: Арс либри.
Јунг, Карл (1973): Човек и његови симболи. Загреб: Младост.
Лотман, Юрий М. (2000): Семиосфера. Санкт - Петербург: Искусство - СПБ. Марковић, Лела, Кнежевић С. Радмила (2012): Призрене стари. Приштина/К. Митровица: Панорама/Књижевно друштво Косова и Метохије.
Радуловић, Милан (2008): Књижевност и теологија. Источно Сарајево, Београд: Институт за књижевност и уметност /Православни богословски факултет.
Published
2014-09-15