ЕПИЛЕПСИЈА КОД СВЕТИТЕЉА

  • Слободанка Илић-Тасић

Abstract

У познате личности које су боловале од епилепсије мнѳги убрајају и неке светитеље, посебно апостола Павла и св. Јована. Међутим, анализи пароксизмалних појава код светих лица и апостола ваљало би приступити са посебном пажњом. Многе од тих појава су сврстане у епилепсију, посебно оне које карактерише појава визија.

На основу литературе, која је била доступна за ово истраживање, нису нађени подаци који би ишли у прилог тврдњи да је неки св. Јован боловао од епилепсије. Међутим, када дискутујемо о св. апостолу Павлу свака тврдња је веома дискутабилна. Није искључено да је апостол Павле имао неке сметње пароксизмалног карактера (страх, “велико дрхтање”), за које је и сам сматрао да је то његова “наружујућа болесѓ” (1. Кор. 2, 3; 2. Кор. 10, 1). Због тога је Ландсбороугх дискутовао о могућој симптоматологији епилепсије темпоралног режња (епизодама темпоралне епилепсије или комплексним парцијалним нападима), од којих су се неки развијали у секундарно генерализоване нападе.

Све тврдње да су апостол Павле и св. Јован имали епилепсију нису утемељене у научној теолошкој литератури. Овакве тврдње су могле бити базиране на основу апокрифних књига које су се појавиле у првих неколико векова после Христа. Сувише би било неодговорно подржати хипотезе које су дискутовале (или потенцирале) могућност да је апостол Павле боловао од епилепсије.

References

/
Published
2004-10-01