ПРОЦЕС УПРАВЉАЊА У CPПCKOJ ПРАВОСЛАВНОЈ ЦРКВИ

  • Ивица Лазовић

Abstract

У овом раду ce бавимо процесом управљања у Српској православној цркви. Пошли смо од тога да су људи стварали и развијали различите облике организација не само да би задовољили своје егзистенцијалне циљеве већ и религиозно-моралне потребе. У том смислу можемо посматрати и организацију која је предмет овог рада - Српску православну цркву.

Циљеви овог рада су, као прво, да се изврши научна дескрипција структуре, функција, односа и веза у процесу управљања у Српској православној цркви, а као друго је да овај рад послужи заинтересованима у тумачењу процеса управљања у Српској православној цркви.

Конкретни проблем којим смо се бавили у овом раду је процес управљања Српске православне цркве, односно управљање њоме и у њој. Посебну пажњу обратили смо на органе и тела управљања у СПЦ као и на функције управљања и то, пре свега, на планирање, организовање, вођење, кадровску политику и контролу.

У првом делу смо, кренувши од мисије и задатака СПЦ покушали да, дођемо до конкретног реализовања те мисије уз помоћ управљања и организовања.

У наредном делу смо настојали да утврдимо како је организована Српска православна црква да би вршила своју мисију и задатке, ко је сачињава односно од чега се састоји и на основу чега се управља.

Након тога смо, полазећи од теоријског одређења функција управљања, претпоставили да оне постоје и у процесу управљања у Српској православној цркви и настојали да индентификујемо како се оне остварују. У овом раду смо прихватити пет основних функција управљања које се срећу у литератури: планирање, организовање, управљање људскимресурсима, вођење и контролу. Након тога смо пратили начин њихове реализације у Српској православној цркви.

На крају сморазматрали резултате до којих смо дошли.

References

/
Published
2004-10-01